ارتباط بودجه با مدیریت و حسابداری

ساخت وبلاگ

بسمه تعالی

نام و نام خانوادگی: فریبا باوندپور      شماره دانشجویی:940300389    رشته:مدیریت آموزشی

دوره:کارشناسی ارشد                   استاد:دکتر ابوالفضل بختیاری 

موضوع:ارتباط بودجه بامدیریت وحسابداری  

 


 

 

مقدمه

بودجه و بودجه ریزی نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد و زمان زیادی را می طلبد .به همین دلیل با علوم دیگر ارتباط پیدا می کند از جمله : علوم سیاسی، اقتصاد، حسابداری، علوم رفتاری، مالیه و ....به عنوان مثال مالیه عمومی به متخصص بودجه ابزار مفهومی دریافتها و منابع دولت را در مقابل پرداخت ها و مصارف دولت و آثار تبعی آن در تعادلهای اقتصادی عرضه می کند و یا علوم رفتاری بوجه ریز را در درک انسان به عنوان عامل تاثیرگذار در فرآیند بودجه یاری می کند . در این متن به اختصار ارتباط بودجه با مدریت و حسابداری را بررسی می کنیم .

 

ارتباط بودجه و مدیریت دولتی

از دیدگاه مدیران دولتی بودجه ابزار اصلی ایجاد و توسعه طرحها و خط مشی های دولتی است . بودجه بیان می دارد که کدام برنامه ها فعال باشند و یا با توجه به منابع محدود در دسترس دولت نادیده گرفته شوند . در بودجه ارائه یک طرح جامع و تفصیلی مد نظر است . راههای گوناگونی برای طبقه بندی درخواستهای دولت برای دریافت وجه جهت تامین اعتبار بودجه وجود دارد ولی طبقه بندی برنامه ای و عملیاتی رابطه پول درخواست شده و فعالیت را شفاف تر بیان می کند . طبقه بندی فصول هزینه نیز یک طرح تفصیلی از فعالیت های دولت فراهم می کند . با قاطعیت می توان گفت بودجه درخواست وجوه برای اداره دولت است . مدیریت استفاده موثر و کارآمد از منابع مالی ، مادی و انسانی برای نیل به اهداف از پیش تعیین شده است . به طور کلی هدف بودجه را می توان استفاده صحیح از منابع مالی سازمانها و هدف بودجه دولتی را استفده موثر و کارآمد از منابع و امکانات مالی جامعه برای نیل به اهداف عمومی داشت . استفاده موثر در گرو تخصیص بهینه بودجه ( اثر بخشی) است و استفاده کارآمدزمانی تحقق می یابد که مصرف اعتبارات با رعایت صرفه جویی صورت پذیرد یعنی حداکثر استفاده از حداقل امکانات ( کارایی ) .

فرآیند مدیریت :    برنامه ریزی ، سازماندهی  ، هماهنگی رهبری ، کنترل

فرآیند بودجه : سیاستگذاری ،  تهیه و تنظیم ، تصویب ، اجرا ، نظارت

                                                                                                                                                        

در واقع سیاستگذاری ، تهیه و تنظیم و تصویب بودجه ابزاری برای برنامه ریزی و سازماندهی است . اجرای بودجه یعنی صرف اعتبارات مصوب ابزاری برای هماهنگی و رهبری است و نظارت بر بودجه ابزار کنترل مدیریت است .

 

بودجه و برنامه ریزی اقتصادی

در برنامه ریزی اقتصادی بعد از تعیین اهداف بخشهای مختلف در سرمایه گذاری مشخص می شود . بخش عمومی و بخش خصوصی . سهم بخش عمومی به صورت مخارجی است که در بودجه سالانه پیش بینی می شود . بنابراین برنامه تصویر مالی دولت برای 5 یا 7 سال است و بودجه برای مدت یک سال . بودجه ریزی و تخصیص منابع و امکانات مالی مورد نیاز ضامن اجرای کلیه برنامه ریزی های اقتصادی است . بودجه انواعی دارد که عبارتند از بودجه متداول، بودجه عملیاتی ، بودجه برنامه ای . در بودجه متداول منابع درآمد و هزینه ها برای یک سال بدون اینکه ارتباط و وابستگی آنها با برنامه های بلند مدت اقتثادی مشخص شده باشد . بودجه برنامه ای با توجه به هدفها و سیاستهای اقتصادی دولت برنامه ریزی می شود و این نوع بودجه ریزی برای نیل به توسعه اقتصادی کشور و سرمایه گذاری های زیر بنایی موثر است و بودجه عملیاتی از دید مدیریت اجرا نگاه می کند و در مقابل حجم کار اعتبار مشخص می شود . نظارت بر آن با معیارهای کمی و کیفی عملیات انجام می شود و عملیات برنامه ای شامل فعالیت و طرح است . فعالیت ظرفیتهای موجود را حفظ و نگهداری می کند حرکت مستمر دارند و جزء وظایف قانونی دستگاههای اجرایی هستند . طرح ها و پروژه ها ظرفیت جدید ایجاد می کنند و طرح های عمرانی هستند . برنامه هایی زمانبندی شده دارند از یک مقطع شروع و در مرحله بعدی تمام می شوند . به طور کلی هدفهای کلی اقتصاد تدوین و برحسب نوع کار و دستگاه اجرایی به صورت برنامه ، فعالیت یا طرح طراحی می شود . پس از اینکه کلیات کار تصویب شد برنامه اجرایی تهیه و اعتبارات مورد نیاز مشخص می شود و دستگاههای اجرایی عملیات اجرایی را شروع می کند و نظام مالی اطلاعات و عملکرد مالی را استخراج می کند تا مورد بررسی و نظارت قرار دهد و به منظور اصلاح انحرافات احتمالی به اهداف کلی اقتصادی بازگشت می یابد .

 

بودجه و حسابداری

حسابداران بر  اهمیت کسب اطلاعات مالی دقیق تاکید دارند و بودجه از نظر حسابداران بیان خط مشی مطلوب است و اطلاعات مربوط به هزینه های واقعی با بودجه مقایسه می شود . بودجه با حسابداری ارتباط نزدیکی دارد تهیه بودجه و نظام حسابداری بر یگدیگر تاثیر متقابل دارند . اگر اعتبارات کافی برای امور درنظر گرفته نشده باشد نظام حسابداری دچار مشکل می شود و چنانچه نظام حسابداری نتواند دفاتر حسابداری را به موقع و اصولی تهیه و آمارها و گزارشهای مالی را استخراج کند و در اختیار مسئولان قرار دهد پیش بینی بودجه برای دوره مالی مشکل خواهد بود و نظارت و کنترل بودجه میسر نخواهد بود . برای آگاهی از اعتبارات مصرف شده در برار عملیات انجام شده موارد ذیل انجام می شود :

1- واحد بودجه بودجه مصوب را درقالب هر برنامه و فصول هزینه و اجزاء آن به صورت تفصیلی به واحدهای اجرایی آن اختصاص می دهد .

2- واحد بودجه بودجه ی تفصیلی به شرح فوق را در اختیار واحد حسابداری قرار می دهد تا بر اساس اصل تفصیل بودجه هزینه نماید .

3- واحد حسابداری هزینه های انجام شده را ماهیانه به واحد بودجه گزارش می نماید و عملکرد ماهیانه هزینه و تعهدات پرداخت نشده را در حد تخصیصاختبار در جدولی گزارش می دهد

4- واحد بودجه بر اساس گزارش های واصله به اصلاح برنامه ها و فصول هزینه بر اساس اصل انعطاف پذیری اقدام می نماید .

 

 

نتیجه گیری

بودجه و بودجه ریزی امری بسیار دقیق و حساس است و نیاز به مهارت ها و تخصص بالایی دارد و کار و زمان زیادی را می طلبد . باید در بعضی الگوهای رفتاری مهم تبحر یافت و این نیازمند تجربه و یادگیری است . بودجه مهمترین ابزار مدیریت است که دولت می تواند از آن برای تحقق برنامه های خود استفاده کند . از مقایسه بودجه مصوب تخصیص داده شده ( برنامه ) با تفریغ بودجه ( عملکرد ) نظارت مالی به عمل می آید . در واقع بودجه و بودجه ریزی هنر توزیع بهینه منابع به نحوی که حجم عملیات در مقابل حجم اعتبارات با درجه اولویت بندی اختصاص داده شود و این امر از حساس ترین فعالیتها در مدیریت محسوب می شود .

 

منبع

 

 ابراهیمی نژاد مهدی ، فرج وند اسفندیار( 1387 ) . اصول تهیه و تنظیم و کنترل بودجه ، تهران : سمت ، فصل سوم

بودجه و شکل گیری آن...
ما را در سایت بودجه و شکل گیری آن دنبال می کنید

برچسب : ارتباط,بودجه,مدیریت,حسابداری, نویسنده : fbavandpour بازدید : 25 تاريخ : يکشنبه 29 مرداد 1396 ساعت: 16:31